Kostavvikelser
Själv har jag Celiaki (glutenintolerans) konstaterad 1991, därigenom även DH
(dermatitis herpetiformes),
glutenallergi, soyaintolerans, laktosintolerans, överkänslighet mot
konserveringsmedel, färgämnen, tillsatser, allergi mot olika sorters mat,
reumatism med söndervärkta leder, benskörhet med 3-5 bröstryggkotan
ihoptryckt samt fel på halskotorna, något i körtlarna första proven visade
på lymfom, förlorat känseln i vänster sida 3 ggr, opererad för knölstruma,
kramper i hela kroppen mm.
Lyckligt lottad
Jag har arbetat med mat nästan hela livet, den senaste kokersketjänsten var
på Centralsjukhuset i Karlstad 1985-2002. Blev förtidspensionär sen 2002
efter att jag tappade allt, klarar inte heller av något ordentligt arbete,
vilket var svårt att ta, då jag älskade mitt jobb och även alla andra jobb som
jag haft. Jag fick ålderspension 2014. Jag blev opererad för knölstruma 2005, det tog all min resterande
energi, men struman var en vändpunkt, efter det har jag inte fått några
flera sjukdomar. Trodde jag, har fått diabetes typ1 2013, gallsten (som jag
opererats för), samt högt blodtryck.
Till alla med ledvärk
Jag har märkt att jag får svullna leder och ont i dem av all färdigköpt mat,
speciellt saltet i maten. Som i korv, kyckling, fisk, pålägg, kaviar,
skaldjur, kryddor som är blandade, även av mjölkprodukter och speciellt de
som är laktosfria.
Kan äta
Jag kan äta fisk, kött , fågel, kräftor som man tillagar själv, dvs av
rena råvaror utan tillsatser, även fläsk utan tillsatser. Äter mycket
grönsaker, frukt och bär. Jag blandar mina kryddor själv från rena kryddor
utan tillsatser, vanligt salt med jod tål jag också. Jag har lärt mig äta
bönor som kidney, vitabönor, kikärtor mm. De innehåller protein och järn, genom
dem har jag fått upp mitt blodvärde. Påsarna med de torkade bönorna kan ofta
innehålla små stenar i samma färg, så det gäller att passa sig.
Celliaki
Naturligt glutenfri kan innehålla mer gluten än de glutenfria produkterna
med vetestärkelse. Det finns tyvärr inga genvägar, utan man får prova sig
fram. Själv tål jag Sempers naturligt glutenfria havregryn, vanligt
havregryn är inte att rekommendera då det växt på ställen där de odlat
glutenprodukter. Det är synd att jag inte tycker om havregrynsgröt. Jag
använder Friggs lättsaltade
riskakor på morgonen, äter jag dem flera ggr per dag reagerar jag även på
dem. Numera äter jag frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag,
kvällsmål, då mår jag bäst. Till mellanmålen brukar jag ta frukt, jag brukar
även ta frukt som kaffebröd.
Har du DH då är du väldigt känslig i huden. Även efter att utslagen
försvunnit, själv använder jag Neutral tvättmedel utan sköljmedel och
sköljer tvätten extra. Förut använde jag tvåltvättmedel, men tvätten luktade
unket och blev inte ren.
Honung
Tål du pollen och socker, då är honung ett universalmedel. Du kan dricka
det, använda det till mat och även som ansiktsmask. Efter att du skrubbat ansiktet
med rengöringslotion och vanligt salt då blir du röd av skrubbandet. Men
efter att du haft en mask av honung efteråt blir huden mjuk och len. Du kan
även smörja dig med honung efter att du bränt dig av solen, och sitta ett
tag. Det är faktiskt ett av de bästa medlen mot solbränna, även billigt.
Förr använde de stora kompresser med bivax på restaurang då man bränt sig,
det tog bort all värk, vilket honungen gör vid solbränna.
Känselbortfall i händer
Har du dålig känsel i någon hand eller arm. Då är två kinesiska glaskulor
som du köper på Eldopalen i Karlstad, på nätet, eller marknader bra. Dem
använde jag för att träna upp rörelseförmågan i händerna, genom att försöka
rotera båda samtidigt i handen. Men sätt dig där du inte kan tappa dem i
golvet, för tappa dem kommer du att göra flera ggr.
Recept till
Rörträsktårta länk
till en mandeltårta, källa Celiakiföreningen i Värmlands län.
Gammeldags pepparkakor
länk till glutenfria papparkakor. |