Kostavvikelser
Själv har jag Celiaki (glutenintolerans) konstaterad 1991, därigenom även DH (dermatitis herpetiformes), glutenallergi, soyaintolerans, laktosintolerans, överkänslighet mot konserveringsmedel, färgämnen, tillsatser, allergi mot olika sorters mat, reumatism med söndervärkta leder, benskörhet med 3-5 bröstryggkotan ihoptryckt samt fel på halskotorna, något i körtlarna första proven visade på lymfom, förlorat känseln i vänster sida 3 ggr, opererad för knölstruma, kramper i hela kroppen mm.

Lyckligt lottad
Jag har arbetat med mat nästan hela livet, den senaste kokersketjänsten var på Centralsjukhuset i Karlstad  1985-2002. Blev förtidspensionär sen 2002 efter att jag tappade allt, klarar inte heller av något ordentligt arbete, vilket var svårt att ta, då jag älskade mitt jobb och även alla andra jobb som jag haft. Jag fick ålderspension 2014. Jag blev opererad för knölstruma 2005, det tog all min resterande energi, men struman var en vändpunkt, efter det har jag inte fått några flera sjukdomar. Trodde jag, har fått diabetes typ1 2013, gallsten (som jag opererats för), samt högt blodtryck.

Till alla med ledvärk
Jag har märkt att jag får svullna leder och ont i dem av all färdigköpt mat, speciellt saltet i maten. Som i korv, kyckling, fisk, pålägg, kaviar, skaldjur, kryddor som är blandade, även av mjölkprodukter och speciellt de som är laktosfria.

Kan äta
Jag kan äta  fisk, kött , fågel, kräftor som man tillagar själv, dvs av rena råvaror utan tillsatser, även fläsk utan tillsatser. Äter mycket grönsaker, frukt och bär. Jag blandar mina kryddor själv från rena kryddor utan tillsatser, vanligt salt med jod tål jag också. Jag har lärt mig äta bönor som kidney,  vitabönor, kikärtor mm. De innehåller protein och järn, genom dem har jag fått upp mitt blodvärde. Påsarna med de torkade bönorna kan ofta innehålla små stenar i samma färg, så det gäller att passa sig.

Celliaki
Naturligt glutenfri kan innehålla mer gluten än de glutenfria produkterna med vetestärkelse. Det finns tyvärr inga genvägar, utan man får prova sig fram. Själv tål jag Sempers naturligt glutenfria havregryn, vanligt havregryn är inte att rekommendera då det växt på ställen där de odlat glutenprodukter. Det är synd att jag inte tycker om havregrynsgröt. Jag använder Friggs lättsaltade riskakor på morgonen, äter jag dem flera ggr per dag reagerar jag även på dem. Numera äter jag frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag, kvällsmål, då mår jag bäst. Till mellanmålen brukar jag ta frukt, jag brukar även ta frukt som kaffebröd.

Har du DH då är du väldigt känslig i huden. Även efter att utslagen försvunnit, själv använder jag Neutral tvättmedel utan sköljmedel och sköljer tvätten extra. Förut använde jag tvåltvättmedel, men tvätten luktade unket och blev inte ren.

Honung
Tål du pollen och socker, då är honung ett universalmedel. Du kan dricka det, använda det till mat och även som ansiktsmask. Efter att du skrubbat ansiktet med rengöringslotion och vanligt salt då blir du röd av skrubbandet. Men efter att du haft en mask av honung efteråt blir huden mjuk och len. Du kan även smörja dig med honung efter att du bränt dig av solen, och sitta ett tag. Det är faktiskt ett av de bästa medlen mot solbränna, även billigt. Förr använde de stora kompresser med bivax på restaurang då man bränt sig, det tog bort all värk, vilket honungen gör vid solbränna.

Känselbortfall i händer
Har du dålig känsel i någon hand eller arm. Då är två kinesiska glaskulor som du köper på Eldopalen i Karlstad, på nätet, eller marknader bra. Dem använde jag för att träna upp rörelseförmågan i händerna, genom att försöka rotera båda samtidigt i handen. Men sätt dig där du inte kan tappa dem i golvet, för tappa dem kommer du att göra flera ggr.

Recept till
Rörträsktårta  länk till en mandeltårta, källa Celiakiföreningen i Värmlands län.
Gammeldags pepparkakor länk till glutenfria papparkakor.

Här hittar du flera recept och även annan information om kostavvikelser.
www.celiaki.se här hittar du en massa information om kostavvikelser och även många recept.

Har du kommit till en ensam sida från en sökmotor, hittar du resten av min hemsida här: www.marjasvahn.se