RÖRTRÄSKTÅRTA – 10
bitar
En mycket god, lätt seg tårta.
2 1/3 dl (175 g) sötmandel
4 äggvitor
2 dl socker
Kolasmet
2dl vispgrädde
1dl socker
1/2 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
Garnering
2 1/2 dl
vispgrädde
1-2 msk kakao
Forma en låda av bakplåtspapper,
18x20 cm. Ställ den på en plåt och smörj den.
Mal mandeln. Vispa
äggvitorna till hårt skum. Blanda i litet i taget av sockret under kraftig
vispning. Vänd ner mandeln. Bred ut smeten i lådan.
Grädda mitt i ugnen ca 30
min i 175 grader.
Låt kakan svalna. Lossa
den från formen och för över den på serveringsfat.
Blanda grädde, socker och
sirap till kolasmeten i en tjockbottnad
kastrull. Låt detta koka tills smeten blir tjock, att det bildas ”gångar” när
man rör i den. Smaka av med vaniljsocker.
.
Låt smeten svalna något.
Häll den sedan över mandelbottnen.
Vispa grädden till hårt
skum. Bred den över kolakrämen (spritsa den gärna i
rader). Sikta till sist kakao över grädden.
Skär tårtan med vass kniv
i avlånga bitar. Godast riktigt kall.
Källa Celiakiföreningen i Värmlands
län